Zwangerschapsdiscriminatie vindt bij veel vrouwen helaas nog altijd plaats. De periode waarin ze mogelijk zwanger kunnen worden en al dan niet kinderen krijgen heeft een negatieve invloed op hun inzetbaarheid op de werkvloer – en daarmee vormen ze een risico voor bedrijven.
De carrière-gevarenzone voor vrouwen.
Om mijn studie te bekostigen had ik ooit een bijbaantje bij een niet nader te benoemen kantoor. Als er één ding is dat ik nooit vergeten ben uit die tijd, is het een gesprek dat ik opving tussen twee managers. Ze twijfelden tussen twee sollicitanten – een man en een vrouw. Een van hen gaf als reden om voor de man te kiezen, omdat de vrouw mogelijk zwanger kon worden en dan met verlof zou gaan. Dat zou het bedrijf geld kosten. Ik stond perplex.
Dit was jaren geleden, maar laatst hoorde ik wéér een soortgelijke opmerking. In de eerste klas van de trein van Rotterdam naar Amsterdam ving ik flarden op van een gesprek tussen een man en ik gok zijn collega. 'Vrouwen rond de 28 denken vaak aan het krijgen van kinderen. Daar moeten we wel rekening mee houden als we haar aannemen.' Dat gaf me – als iemand die precies in die leeftijdscategorie valt, maar daar nog nooit zo bewust bij stil had gestaan – een naar gevoel. En dat is nog een understatement.
Welkom in de carrière-gevarenzone voor vrouwen: de periode waarin de kans dat we mogelijk kinderen krijgen onze carrièrekansen negatief beïnvloed. Ga maar na: de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw een kind krijgt ligt in Nederland op 30,3. Dat valt zo'n beetje samen met het traditionele idee van de leeftijd waarop je keihard aan je carrière moet werken. Niet thuis lekker zwanger op de bank zitten. Klinkt als iets uit je jaren vijftig, maar helaas wordt er nog altijd zo op de werkvloer gedacht.
Discriminatie vanwege zwangerschap
Uit onderzoek blijkt dat 45 procent van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaring heeft met discriminatie vanwege zwangerschap. Voor sommigen betekent dit zelfs het verlies van hun baan (bron: College voor de Rechten van de Mens). Hoewel de Nederlandse overheid op haar website heeft staan dat je werkgever je niet ongelijk mag behandelen omdat je zwanger bent of wil worden en dat een zwangerschap geen rol spelen bij een sollicitatie, promotie of contractverlenging, gebeurt dat nog altijd wel.
Daarnaast speelt de druk van deze gevarenzone niet alleen een rol bij discriminatie op de werkvloer, het beïnvloedt ook het leven van de werkende ouder. Stel je voor dat je zwanger bent, maar niet lekker op je plek zit bij je huidige baan. Zoeken naar een nieuwe baan tijdens of net na een zwangerschap is lastig – terwijl je dat op zo'n moment om carrière te maken wel wil doen. Daar hebben mannen veel minder last van.
Het is simpelweg oneerlijk. Meer kan ik er gewoon niet van maken. Een oplossing heb ik er ook niet voor. Vooral ook omdat de discriminatie omtrent een zwangerschap op de werkvloer vaak heel onopvallend gaat. Je mag simpelweg niet afgewezen worden bij een sollicitatie omdat je zwanger bent, maar zie maar eens te bewijzen dat het ook daadwerkelijk om die reden gebeurde. Dan krijg je zo'n slappe smoes als 'paste niet bij de taakomschrijving'.
Of je nu wel of geen kinderen in je toekomstplannen hebt, het enige dat je als vrouw kunt doen, is weten dat de discriminatie die de gevarenzone veroorzaakt een realiteit is die kan worden bestreden. Ken je rechten, ken de wet en weet dat je er in een wereld voor vrouwen nooit alleen voor staat.